Sök

Hantering av block i restaureringsarbetet

  • B-sträckans början utgör oftast bestämmande sektioner som håller uppströmsliggande vattennivå. Se till att höja den bestämmande sektionen till så nära ursprungsnivån som möjligt, vilket kan beräknas ut när vattendraget biotopkarteras. Det medför att uppströmsliggande sträcka kan svämma ut på svämplanet i större utsträckning och därmed också dämpa flödesenergin i vattnet. Ibland kan det behövas tillföras externt material i form av grus och block för att bygga upp den bestämmande sektionen.
  • Förankring av block är ett viktigt moment och görs med fördel genom att maskinisten gräver en grop i bottensubstratet innan utplaceringen sker, alternativt att maskinisten greppar blocket med gripgallerskopan och drar det fram- och tillbaka för att få det på rätt plats. Avsluta med att nyttja maskinens kraft och skopans underdel för att slå ned blocken i botten.
  • Bygg strukturer av mängdmaterialet, den storlek på blocken det finns flest av. Spara större block för att ”pynta” strukturerna med.
  • Skapa variation i höjd och bredd på strukturerna. Detta skapar en variation i både utseende och funktion.
  • Väv in omgivande terräng i restaureringen. Är inneslutningen låg är det i regel också låga blockstrukturer i vattendraget.
  • Håll ihop blocken. Försök bygga strukturerna med flera block och i ansamlingar i stället för att lägga ut de ett och ett.
  • Försök göra mjuka övergångar genom att fasa in och fasa ut strukturerna. För en blockansamling kan det göras genom att block placeras med längre mellanrum från det mest blocktäta området i strukturen man bygger.
  • Finns det erosionskanter i vattendraget kan det vara en klok idé att rikta en del av strömmen mot dessa för att underlätta erosionsprocessen som spolar ut grus- och sten i vattnet som i sin tur utgör ett viktigt habitat för många arter.
  • Markavtäck erosionskanter för att snabba på erosionsprocessen.
Illustration som visar en grävskopa som gräver och förankrar mindre lock i bottenmaterialet.
Illustrationerna visar hur vi stegvis jobbar med förankring av block. På denna bildserie visas hur vi jobbar med mindre block.
Illustration som visar flera bilder med en grävskopa som gräver i bottenmaterial för att ett större block ska få plats och förankras. Det handlar om block som är större än 1 meter i diameter och som inte ryms helt i skopan. 
På denna illustration visas hur vi behöver jobba med block som är större än 1 meter i diameter och som inte ryms helt i skopan. 
Grävmaskin i vattendrag med stora block.
Det stora blocket har placerats för ytligt. Vilket både ser konstigt ut och minskar bland annat blockets dämmande funktion.
Vattendrag med mycket block och sten.
Bra placerade block, dels placerade i kluster och dels enskilda på olika höjder från vattenytan. Vilket skapar naturlig variation och funktionalitet i olika vattenflöden. Blocken är lagda på ett sätt som skapar en mjuk övergång mellan ett lugnflytande parti och ett mer strömmande parti.